Informatie over een gezonde maaltijdbox

Ben jij al bekend met het populaire fenomeen de maaltijdbox? Een boodschappenpakket vol met heerlijke gezonde ingrediënten en voedzame makkelijke recepten? In deze blog zullen we je bijpraten over de meest gezonde maaltijdboxen die je kunt bestellen. En dat zijn er nogal wat. Het grote voordeel is natuurlijk dat je zelf nooit meer hoeft na te denken over wat je gaat eten. Je hoeft nooit meer zelf boodschappen te doen voor het avondeten.

Welke maaltijdboxen zijn er?

In Nederland zijn tientallen aanbieders van kookboxen te onderscheiden. Veel van deze leveranciers werken lokaal of regionaal. In dit artikel focussen we ons op de gezonde informatie over maaltijdboxen van aanbieders die landelijk bezorgen. Denk dan aan HelloFresh, Ekomenu, Familiebox, Allerhande box, Marley Spoon, de Krat en Willem&Drees. Het grote verschil tussen deze gezond maaltijdaanbieders is het aanbod en de variatie in recepten, de bezorgservice en natuurlijk de prijs. In de basis bieden ze allemaal voedzaam eten met veel groente. Hieronder vind je enkele van onze favoriete gerechten uit de maaltijdbox.

Gevulde tomaten

Gevulde tomaten zijn erg smakelijk, mits goed bereid. Heel lekker bij een borrel, maar ook een prima gerecht naast een biefstukje of een schnitzel. Er zijn niet zoveel gerechten te bedenken waar ze niet goed bij passen! Een allemansvriendje dus. Laat die vriendschap niet links liggen.

  • We gaan voor het gemak maar even uit van tien tomaten. Was de tomaten en snij ze doormidden. (Gebruik altijd vleestomaten voor dit gerecht, die blijven goed stevig) Verwijder de zaden en het vruchtvlees. Zet ze op hun kop zodat het overtollige vocht weg kan lopen. Vervolgens de binnenzijden met peper en zout bestrooien.
  • Snijd dan 250 gr courgettes in heel kleine blokjes en roerbak ze samen met biologische tuinerwten van AH (half pak) op een hoog vuur terwijl je verse knoflook (naar smaak, ik gebruik het altijd rijkelijk!!), veel peterselie en zout en peper toevoegt. Draai na vier minuten het vuur uit en laat alles afkoelen.
  • Dan meng je nog 1ons geschaafde parmezaan door het mengsel.
  • Neem 6 sneetjes witbrood (oud of licht geroosterd), haal de korstjes eraf en maak er met of zonder keukenmachine broodkruim van. Meng er zout, peper (zwarte peper uit de molen), scheutje olijfolie, fijngehakte tijm, peterselie, rozemarijn en salie doorheen.
  • Zet de tomaten in een licht ingevette ovenschaal. Vul de tomaten met het tuinerwten en courgettemengsel. Als laatste het gekruide broodkruim, schenk er een scheutje olie overheen en plaats de schaal gedurende 15 minuten in een oven op 250 graden. Haal ze niet eerder uit de oven dan wanneer de bovenkant is getransformeerd in een krokant korstje! Waanzinnig lekker.

Italiaanse carpaccio

Maar dan een beetje op z’n Hollands…twee keukens vinden elkaar. Ik ben dol op salades die door hun smaakcombinaties verrassen en het spreekt voor zich dat je naar eigen inzicht en smaakvoorkeur zo’n salade kan ‘uitbouwen’. Voor het gemak noem ik al dit soort salades ‘lauwwarme’ salades. Ze lenen zich perfect voor een hoofdmaaltijd als je er bijvoorbeeld brood of zelfgebakken frieten bij serveert, maar op een klein bord zijn het ook prachtige voorgerechten!

  • Verdeel gemengde groene sla over vier borden. Leg 300 gram dun gesneden rosbief fraai tussen de sla. (Soms is het net schilderen)
  • Verhit Bertolli en bak hierin 250 gram grof gesneden kastanjechampignons goudbruin. Peper en zout de paddestoelen licht. Leg de warme champignons eveneens tussen en over de sla. Bak in een andere koekenpan met antiaanbaklaag een zakje pijnboompitjes lichtbruin (hier moet je bij blijven staan, anders zijn ze in een oogwenk zwart!!) en ook deze mogen bij het gezelschap.
  • Druppel over elk bord wat balsamico dressing (AH heeft heerlijke kant en klare!!) en maal over elk bord eveneens rijk peper en zout.

Groene salade met peer, spek en gamba’s

Een salade die heel lekker is met zelfgebakken brood wat je die ochtend (even) hebt gebakken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon stokbrood kopen hoor!

  • Bak 12 plakken baconspek knapperig in een koekenpan met anti-aanbaklaag en laat de plakjes uitdruipen op keukenpapier. Schil drie sappige handperen, snij ze in kwarten en sprenkel er het sap van een halve citroen over.
  • Neem een grote slaschaal en klop hierin met een garde 1,5 dl (wal)notenolie en 3 eetlepels balsamico-azijn tot een dressing. Breng op smaak met zout en gemalen peper.
  • Maak een gemengde salade van 3 stronkjes witlof, 200 gram veldsla en 200 gram jonge spinazieblaadjes (of een andere groene slasoort als het seizoen niet meewerkt).
  • Verwarm 300 gram rauwe (dan moet je ze keren) of voorgekookte gepelde gamba’s onder de hete grill.
  • Verdeel de sla over vier borden. Sprenkel er de dressing overheen. Daarna de stukjes peer, de lauwe bacon en als laatste de warme gamba’s. Maak het af met grof gehakte hazelnoten.

Gegrilleerde Zwitserse omelet

Heel lekker bij een biefstukje of bij ‘suddertjesvlees’. Recept voor twee personen. Kook 2,5 ons aardappelen in de schil gaar in 30 minuten op laag vuur.

  • Klop met de garde 4 eieren los met 4 eetlepels melk, 40 gram Emmenthaler kaas, 1 eetlepel gehakte kervel, zeezout en vers gemalen peper. Verhit Bertolli in een anti-aanbak pan en bak de omeletzacht aan. Houd hem warm.
  • Verhit ondertussen de grill voor. Pel de aardappelen en schil ze in plakjes van een halve centimeter. Schuif de omelet in een vuurvaste schaal en schik de aardappelschijfjes er overheen. Bestrooi het geheel met zout en wat paprikapoeder. Eventueel wat majoraan. Druppel er wat olijfolie overheen en zet de schaal onder de hete grill. (op een afstand van 6 cm) Grilleer de schotel tot er een goudbruine korst ontstaat.

Spitskool met taugé in rode curry

Erg lekker en onvoorstelbaar simpel te bereiden. Dit kan als groente heel goed bij een kipfilet of met zilvervliesrijst. Maar ook lekker naast een stukje vis wat je alleen met wat peper en zout hebt gekruid en eventueel gebakken.

  • Snij een spitskool in slierten. Bak het lekker stevig aan in 1 eetlepel Bertolli. Roer er 1 eetlepel rode curry pasta (AH) doorheen en op het laatst 2 ons taugé (bakje) met een scheutje oestersaus. Klaar is Kees! Zorg dat de groente knapperig blijft. Je kunt de spitskool ook vervangen door bijvoorbeeld Chinese kool.

Plaats een reactie